Despre vociferatul lupului ceh

Despre comportament şi problemele legate de acesta. Cu ce probleme de comportament v-aţi confruntat la căţelul dumneavoastră sau ce surprize plăcute v-au făcut?
Bogdan

Despre vociferatul lupului ceh

Mesaj de Bogdan »

Buna seara, am un mascul ceh de 1 an si o luna care obisnuieste sa urle in lipsa mea atunci cand sta închis in padoc. Este atasat ca orice câine de rasa lui pt. ca stau in jur de 1 - 2 ore cu el zilnic. Ma gândesc sa micsorez timpu petrecut cu el ca sa nu mai fie asa dependent de mine. In caz ca ati avut probleme asemănătoare astept sugestii. Nummai bine!
ceahlauwolves

Re: Despre vociferatul lupului ceh

Mesaj de ceahlauwolves »

Buna ziua.

Lupul cehoslovac este o rasa care se ataseaza foarte tare de stapan si fiind foarte apropiat de lup, il asociaza pe acesta cu un membru al haitei sale (de obicei cu lupul dominant alfa - daca stapanul a creat aceasta legatura cu cainele).
Urla pentru a aduna membrii haitei (asta insemnand ca lipsa dvs. il afecteaza foarte mult). 1-2 ore nu este suficient pe zi. Daca ati putea macar vreo 4-5. In special dupa ce veniti de la serviciu, nu este suficient sa il lasati liber in curte, ci sa mergeti cu el la o plimbare, in care sa va jucati impreuna sau macar sa aveti o comunicare nonverbala cu el. Eventual, luat in casa pana in momentul in care mergeti la culcare. Este adevarat insa, ca sunt exemplare care nu au reusit sa se acomodeze deloc cu padocul si atunci urla mereu. Sa micsorati timpul nu este o solutie. Mai important este cum are loc despartirea si reintalnirea (daca genereaza emotii prea puternice, atunci nu va renunta sa planga). Daca nu a fost obisnuit treptat si separarea a avut loc brusc, atunci s-ar putea ca el sa sufere de anxietate de separare. Incercati sa-l ignorati cu 10 min inainte de a pleca, la fel si la revenire (fara efuziuni sentimentale :D) si sa-l reobisnuiti treptat cu padocul (lasandu-i diferite jucarii si recompense in timpul in care portita sta deschisa - sa nu il asocieze mereu cu o pedeapsa).
Bogdan

Mesaj de Bogdan »

Ok, multumesc pt. lamuriri. Cainele este plimbat la 2-3 zile dar se pare ca are nevoie de mai mult de atat. Numai bine!
dănuț.pătruț

Mesaj de dănuț.pătruț »

Sper ca intervenția mea să nu fie etichetată ca fiind prea târziu scrisă. ÎN CAZUL CÂINILOR NICIODATĂ NU ESTE PREA TÂRZIU SĂ LE ÎNȚELEGEM ȘI CUNOAȘTE COMPORTAMENTUL. Situația prezentată ar fi bine s-o privim din cel puţin trei unghiuri de vedere: psihologic, fizic şi fiziologic. Odată sesizată problema TREBUIE să fim mai întâi, noi, sinceri şi determinaţi, pentru a putea gestiona cu real profesionalism situaţia. Apoi să ne reamintim generalităţile comune ale speciei canine, particularităţile rasei şi cele individuale. SCOPUL ESTE ACELA DE A CREEA UN PUNCT ZERO CÂT SE POATE DE CURAT ŞI CLAR PE CARE SĂ-L UMPLEM CU CELE NECESARE DIN CARE CÂINELE SĂ ÎŞI POATĂ EXTRAGE RĂSPUNSURILE CORECTE ÎN MOMENTELE DIFICILE. În cazul de faţă el este disperat că nu reuşeşte să se facă înţeles şi nici nu primeşte răspunsul care să-l liniştească. Răspunsul este aşteptat pe căile lui de comunicare şi pe putinţa lui de înţelegere. Aici educaţia primită până acum joacă un rol major. CÂINELE ESTE ÎN PLIN PROCES DE ACUMULARE DE ÎNVĂŢĂTURĂ ÎNCĂ DIN PRIMELE ORE DE VIAŢĂ. Din momentul părăsirii cuibului după înţărcare, crescătorului îi revine obligatoriu rolul de educator, învăţător, profesor... . Dacă elevul are rezultate bune atunci şi profesorul şi-a făcut cu seriozitate obligaţia pe care şi-a luat-o.
dănuț.pătruț

Mesaj de dănuț.pătruț »

Un mascul sănătos şi potent şimte nevoia de se exprima. Pentru un căţeluş de câteva luni gardul padocului apoi al curţii poate fi o limită de teritoriu dar pentru unul de vârsta celui prezentat acestea nu mai sunt de mult suficiente fiind deja depăşite fără a păşi nici măcar o singură dată dincolo. Ei comunică cu ceilalţi câini şi stabilesc tratate şi fără a fi prezenţi fizic. Este adevărat că punerea steagului cuceritor nu o poate face decât printr-o întâlnire fizică. Un câine ciobănesc cehoslovac care are veleităţi dominante în firea lui îşi doreşte mereu să-şi însoţească masculul dominant la vânătoare, la război dacă este cazul. Clocoteşte, arde în el puterea reală şi sănătoasă de a se prezenta şi a cuceri orice poate fie doar pentru el sau pentru haită. Necesităţile fiziologice sunt exprimate diferit de noi. Pentru ei este o reală problemă forţarea ca timp de 8-12 ore să se abţină şi să nu elimine urina. Pot apărea probleme grave de sănătate mai ales dacă în zonă există stimulii necesari. Câinii nu au cum să înţeleagă modul nostru de viaţă. Ei nu ştiu că mergem la serviciu ci cred că plecăm fără ei la vânătore.
admin
Administratorul site-ului

Mesaj de admin »

Mi-au plăcut metaforele.

Sunteți dresor sau doar pasionat de comportament canin? Ați mai postat pe acest forum?

Daniel
Bogdan

Mesaj de Bogdan »

Multumesc pentru argumente si sfaturi. Cainele s-a linistit si vocifereaza doar cand ajung acasa. Numai bine!
scaramuche

Mesaj de scaramuche »

Termenul de dresor exprimă mult prea puțin din ceea ce unii oamenii sunt și fac în relația lor cu specia canină. Adevărat că dresor este cuvântul cel mai rapid și des folosit. De aici și popularitatea cuvântului. Însă este foarte sărac în etichetarea fenomenului pe care unii oamenii îl propagă în relația cu câinii. Cât privește întrebarea ta, admin, dacă am mai scris, da am mai scris: SCARAMUCHE. Ai un spirit de observație plăcut. Sper să îmi fie permis să scriu și pe viitor. Văd că este o inițiativă nobilă și bine îngrijită. Scânteia ai produs-o. Membrii și mai ales susținătorii trebuie, să continue, prin determinarea lor, să o transforme în flacără.
admin
Administratorul site-ului

Mesaj de admin »

scaramuche scrie:Sper să îmi fie permis să scriu și pe viitor.
Bineînțeles! Eu chiar te rog!
Vezi postul meu de aici din 02.12.2013, când ai "dispărut", ... până acum. Dar te-am dibuit până la urmă. :)
scaramuche scrie:Văd că este o inițiativă nobilă și bine îngrijită. Scânteia ai produs-o.
Mulțumesc!
Scrie răspuns