Cum să faci un lup ceh mai prietenos?

Despre socializare, probleme de socializare. Cât de prietenoşi sau de suspicioşi sunt Ciobăneşti Cehoslovaci. Cum aţi făcut socializarea şi cât aţi insistat pe această latură educaţională? …
Avatar utilizator
admin
Administratorul site-ului
Mesaje: 88
Membru din: 12 Mar 2013, 12:03
Localitate: Galaţi
Contact:

Cum să faci un lup ceh mai prietenos?

Mesaj de admin »

După cum am mai scris şi în alte topicuri Arys nu este deloc prietenoasă cu oamenii străini. Ori fuge, evită ori dacă nu poate evita latră sau mai rău se repede. Nu face totdeauna aşa, numai la cei care se îndreaptă spre ea foarte hotărâţi şi-i susţin privirea şi nici cu aceştia nu face aşa cu toţi. Sunt unii pe care-i acceptă în orice condiţii. Bănuiesc eu, că cei care au şi ei câini – cam aşa mi-a ieşit mie din statistici :-). Este foarte prietenoasă cu cei pe care-i cunoaşte. Când se întâlneşte cu ei îi primeşte cu entuziasm şi fericire. Deopotrivă se comportă bine cu persoanele străine „introduse de prietenii ei” – dacă se întâlneşte cu persoane cunoscute ei şi aceştia sunt cu străini îi miroase şi-i acceptă foarte uşor, împrietenindu-se imediat.

Ea a fost un câine nesigur de mică. La două luni şi jumătate de abia reuşeam s-o scot din casă, la plimbare. I-a fost foarte frică şi de aglomeraţie, dar cu plimbări lungi, am rezolvat-o, am luat-o progresiv în aglomeraţie din ce în ce mai mare. Acum merge foarte frumos pe stradă prin aglomeraţie în pseodolibertate (cu lesă retractabilă). Singurele probleme care au rămas sunt:
  • Nu acceptă străinii care vin hotărâţi spre ea şi o privesc în ochi;
  • În curte latră la gard la unii dintre trecători;
  • Când am musafiri noi care vin în casă, trebuie s-o pun să aştepte, la locul ei, să mă vadă că mă apropii de ei, că dau mâna sau fac gesturi prietenoase, apoi îi dau liber să-i miroasă şi de abia după ceea totul este ok.
Ce îmi doresc eu este să fie prietenoasă sau măcar să accepte străinii din prima.

Eu cam ştiu ce am de făcut, ceva exerciţii cum ar fi să-i arunce străinii jucării sau să-i dea de mâncare …, dar nu pot opri oamenii pe stradă să-i pun să facă asemenea lucruri, mai ales când mă văd cu un lup în lesă. De câteva zile obişnuim să stăm pe bancă sau în faţa vreunui magazin şi când trec străini să-i dau cărniţă. Problema este că în felul acesta nu învaţă să şi interacţioneze cu ei.

Dacă dintre dumneavoastră aţi avut astfel de probleme cu căţeii dumneavoastră sau aveţi ideii despre cum trebuie făcută socializarea la vârsta asta, vă rog să mă ajutaţi cu sfaturi.

De la ce vârstă aţi început socializarea cu blănoşii voştri? Cum aţi făcut? Câtă importanţă aţi acordat acestui aspect?


Noi am cam greşit puţin. Din dorinţa de a-i oferi o copilărie fericită o tot duceam într-un parc de căţei să se joace şi am cam neglijat interacţiunea cu oamenii. Asta mai ales că se ferea de ei şi nu am forţat-o pentru că nu doream s-o speriem şi mai tare.

Mulţumesc anticipat tuturor!
Tiberiu
Mesaje: 13
Membru din: 30 Iun 2013, 22:57

Re: Cum să faci un lup ceh mai prietenos?

Mesaj de Tiberiu »

Exact de asta m-am temut cel mai mult...de reticenta mai ales ca Pina a fost cel mai zdravan pui din canisa. De mica de cand am instalat-o acasa am chemat o multime de cunoscuti sa o mangaie si sa o ia la joaca si la ture ca sa se invete cu traiul omenesc.Am preferat sa transform "fiara" in mascota ca sa nu dau declaratii pe la politie ulterior...Cred ca am avut noroc si cu temperamentul ei find o fire foarte curajoasa si curioasa de mica atat cu oamenii cat si cu cainii...Acum am un usor regret cand vad ca se joaca cu oricine si mangaiatul pe burta o cucereste imediat dar imi convine contradictia dintre aspect si caracter...singura problema e cu anumiti caini indifrrent de talie pe care ii apuca de urechi sau ceafa si ii taraste...Sfatul meu in ce va priveste sunt iesirile dese cu prietenii la gratare sau plimbare in care sa aiba lumea chef si timp de fugareala cu ea...de la banalul joc cu mingea pana la bautul si mancatul din acelasi castron cu cainii prietenilor,recompense la un anumit exercitiu din partea mai multor persoane si cat mai multa socializare...
Avatar utilizator
cary.duran
Mesaje: 37
Membru din: 19 Mai 2013, 21:42
Localitate: Pitesti
Contact:

Re: Cum să faci un lup ceh mai prietenos?

Mesaj de cary.duran »

Nu stiu de ce lupul ar trebui sa fie prietenos. In familie noi judecam altfel situatia... noi stimam un caine neprietenos cu strainii care intra in curte. De aceea am ales rasa asta fiindca am citit ca e un caine rezistent la boli, nepretentios, care se simte bine in aer liber, bun de paza si rezervat cu strainii.In plus nu e deselat precum ciobanestii german. Nu inteleg de ce- cand caracteristicile rasei sunt unele si ma refer strict la caracter- sa incerci sa faci dintr-un caine un motan? Astfel faci un deserviciu rasei. Din nefericire am vazut pe facebook o groaza de lupi cehi care sunt mai mult motani decat caini adevarati. Nu consider ca a fi neprietenos cu strainii, reprezinta o problema de comportament ,ci invers. Din nefericire, Tana mea nu a fost in nici un caz un caine dominant in cuib. Din punctul nostru de vedere era prea prietenoasa, fricoasa la zgomote si blanda pentru caracteristicile clasice ale rasei. Am dus-o la dresaj sa eliminam frica si sa o facem mai increzatoare in ea si mai rea. Numai timpul va arata cum va deveni, mai trebuie antrenata pe partea de agresivitate. Are acum aproape 1 an, a inceput sa latre si am vazut cum musca mansonul dar mai trebuie lucrat cu ea. Nu as abuza niciodata de puterea data de dresajul unui caine sa fie agresiv.Dar e confortabil sa stii ca ai in curte sau te plimbi pe strada cu un prieten pe care te poti baza la nevoie. Fiul meu cel mare acum 2 ani pe strada chiar a fost talharit noaptea, de telefonul mobil. Sa fi fost Tana atunci sa fi facut hap la nemernicul ala...Nu, n-as fi avut nici un regret daca ar fi fost muscat...dar probabil nici n-ar fi indraznit sa se apropie. Nu exista probleme cu nici o politie, daca cineva intra in curtea ta neautorizat o face pe riscul propriu, legea te apara. Nu inteleg sincer de ce sa iti cumperi caine considerat de paza(desi din ce am citit eu pe facebook pararile proprietarilor, nu prea mai e), ca apoi sa te stradui sa ii elimini tocmai acele calitati care ar trebui sa fie mandria rasei. Daca Arys se poarta asa are un caracter excelent, eu n-as schimba nimic sa fie a mea. Am mai vazut o lupoaica cu un caracter ce ar face mandria lupilor cehi, numita Nuka, sper ca pe masura ce se maturizeaza si Tana mea sa se dea pe brazda. Tana se poarta mult mai bine acum, fata de cum era cand a plecat la dresaj.E disciplinata, foarte calma si indiferenta in multime, iar vremurile cand asculta de batrana mea maidaneza s-au dus. Inca o respecta dar in nici un caz nu se mai lasa dominata de ea. Eu nu am lasat si nici nu voi lasa vreun strain sa puna mana pe ea cand intra in curtea noastra, ba din contra. Muncim din greu sa ii terminam padocul, inca mai avem de sudat plasa ar fi o sursa de inspiratie sa vad cum s-au descurcat altii .
Tiberiu
Mesaje: 13
Membru din: 30 Iun 2013, 22:57

Re: Cum să faci un lup ceh mai prietenos?

Mesaj de Tiberiu »

Eu m-am gandit sa am un lup prietenos tocmai pentru ca mai toata lumea isi ia rasa asta cu gandul la ferocitatea din povestile bunicii...cu toate ca temperamental nu se poate compara cu un pitbull.Cred ca vi s-a mai spus si pe forumul de ciobanesc german,unde va plangeati de lipsa de agresivitate a catelusei, ca daca aveti intradevar nevoie de protectie mai bine va luati o arma.Nu cred ca ati vazut vreodata ce se intampla cand primeste un caine un sparay paralizant in fata...daca cineva doreste sa va intre in curte sa fure va veni pregatit.Pentru mine si probabil autorul topicului cainele reprezinta in primul rand un prieten loial pe care intentionez sa il am langa mine multi ani, la restul problemelor exista solutii tehnologice.Pina petrece foarte mult timp in parc printre oameni iar declaratii la politie dai daca se apropie vreun copil si ea face hap pentru ca eu am dresat-o sa fie suspicioasa si sa nu permita nimic din partea strainilor.Revolta dumneavoastra e un pic ciudata si personal consider ca adevaratul serviciu adus rasei acesteia controversate e chiar dovada ca pot fi si foarte blanzi si afectosi cu toata lumea nu doar fiare salbatice.
Avatar utilizator
cary.duran
Mesaje: 37
Membru din: 19 Mai 2013, 21:42
Localitate: Pitesti
Contact:

Re: Cum să faci un lup ceh mai prietenos?

Mesaj de cary.duran »

Domnule Tiberiu, nu cred ca isi cumpara cineva lup ceh pentru ferocitate, nu e cazul sa generalizati.Cred ca majoritatea isi cumpara pentru aspectul frumos si impunator. Si eu am fost fermecata de ochii felini ai lupului ceh. Nu confundati modul cum se comporta un caine in societate, cu modul cum se comporta in curtea personala. Eu am o maidaneza care face f bine distinctia si e destul de agresiva fara a fi feroce. Daca ea poate asta, nu vad de ce un caine de rasa nu ar putea. Dar intre un caine agresiv in mod decent, care isi apara teritoriul si stapanul in cazuri extreme si altul care sare si linge straini sau se da cu burta in sus cand vine in curte e o diferenta. Noua caini din astia nu ne plac, nu conteaza rasa. Nu am nevoie sa imi cumpar arme, nu exagerati. Am nevoie de un caine decent de paza care sa ma avertizeze cand intra cineva, care sa nu se duca ca fraierul sa fie mangaiat apoi furat sau otravit, care pur si simplu sa se fereasca si sa avertizeze. Fiecare isi stie viata lui si nu e cazul sa ne bagam unul in pielea celuilalt. Nu ma intereseaza referirile dvs la un forum pe care nu il mai frecventez demult si de unde trageti concluzia ca as fi revoltata doar ca am alta opinie?! Nu e un forum un schimb de idei chiar de controverse politicoase, din care in final se naste experienta?! Daca incepeti sa ii dati exemplu pe cei de pe forumul ciobanesc german care dispretuiesc lupul ceh sau il demonizeaza, apai eu ce sa mai zic. N-am citit nicaieri pe facebook sau wolfdog.org ca lupul ceh ar fi un caine feroce, doar am citit ca e dificil de dresat, independent, distrugator cu obiectele din jur si atasat de familie. Eu am 3 caini pe acasa, Tana a crescut in libertate si si-a facut de cap in copilaria ei. Niciodata insa nu a facut vreun rau celorlalte 2 cateluse care sut net inferioare ca forta si statura. Da... si pe ele le lua de ceafa sau incerca macar. Fiti sigur ca stiau sa se apere cand intrecea masura. Uite de exemplu aici : http://www.youtube.com/watch?v=tI98-9TE1PU. Daca as gasi o comparatie pentru acest duel comic ar fi acela ca Tasha e ca un batran cuirasat care scartie din incheieturi dar care te duce pana in port, fiindca se tine tare sau cum se zice "she hold the ground", iar Tana e o fregata, agila, surprinzatoare si evaziva cu care te poti strecura oriunde. Inainte de dresaj, o muscatura a babutei o punea la respect, acum e doar prilej de joaca. :) Ma bucur mult ca Tana latra cand simte miscari pe strada sau prin vecini, in ton cu Tasha, acum dupa dresaj si sper ca in continuare sa nu accepte straini in curte deloc. Cand vor veni musafiri o voi trimite in padoc si nu o sa las pe nimeni sa se imprieteneasca cu ea. Daca musafirii vor prietenii cu caini mei, o am pe pechineza Piki sa o razgaie cat vor, mai ales ca acum are si un pui. Multi oameni au ciobanesti german din linia de lucru companioni in familie si pentru paza, la fel pot sa se duca in vacante sau in societate cu acesti caini care probabil te pot face praf de intri in curte. Asta inseamna pentru mine un caine utilitar, pentru paza reala cum se zice ca e si lupul ceh. Dezamagirea mea vine in faptul ca putini lupi cehi sunt caini utilitari si prea multi au ajuns doar caini de companie sau expozitie. Credeti-ma am citit enorm in acest an de cand o am pe Tana si sunt intr-o groaza de grupuri pe facebook mai ales de posesori de lup ceh de limba italiana, asa ca am mai invatat cate ceva. Nu stiu daca am voie sa dau linkuri pe facebook pentru aceste grupuri, insa majoritatea sunt de posesori de lup ceh deci ei descriu experiente traite de ei. Daca toti de pe forumul asta considera un lup ceh care face paza reala, un caine cu "defect', apai cred ca cel mai intelept pentru mine ar fi sa ma retrag de pe aici. :lol: Slava Domnului inca sunt destui care gandesc ca mine si pe facebook, si pe wolfdog.org si care vor sa dea "lupului ceh ce e al lupului", ca sa zic asa ;) Nu mai zic de cei ce isi cumpara caini de la jinopo.cz
Tiberiu
Mesaje: 13
Membru din: 30 Iun 2013, 22:57

Re: Cum să faci un lup ceh mai prietenos?

Mesaj de Tiberiu »

Aveti perfecta dreptate nu avem de ce sa ne punem unul in pielea celuilalt...dar in cazul asta daca dumneavoastra aveti nevoie sa fiti aparata si va bazati pe lupita nu inteleg de ce ati mai avut interventia de mai sus usor iritata in care nu intelegeati de ce isi ia cineva un astfel de caine ca sa il socializeze ulterior.DIn ce vad eu in pozele autorului topicului el vede un membru al familiei in cainele lui...care zburda din curte pana in pat si care e nelipsit de la orice iesire a familiei,asa ca mi se pare firesc sa isi doreasca un caine prietenos cu lumea ca sa evite surprizele.Este si cazul meu...locuiesc pe o straduta linistita in sectorul 1 si nu am de pazit o cireada sau 5 hectare de porumb,asa ca ma bucur cum pot mai tare de catelul meu.Nu a parut deloc ca ati vrut sa schimbati niste pareri politicos cum spuneti ci ca ati judecat niste persoane si felul lor de a convietui cu cainele dupa niste criterii strict personale si subiective...Posesorii de ciobanesc german de pe forumul dedicat nu au avut nimic special cu dumneavoastra sau lupul ceh...oricui cred ca i-ar parea un pic ciudat ca o persoana sa astepte agresivitate de la un caine de 3 luni doar pentru ca e lup ceh...
Eu o sa inchei aici polemicile pentru ca nu vad deloc sa aveti un punct de vedere care se sustine ci imi pare mai mult deziluzia cuiva care sia imaginat ca a platit un tanc si de fapt a primit un caine...
Tiberiu
Mesaje: 13
Membru din: 30 Iun 2013, 22:57

Re: Cum să faci un lup ceh mai prietenos?

Mesaj de Tiberiu »

Sper sa nu imi faca cineva corectura gramaticala ca nu este punctul meu forte tastatul :)
Avatar utilizator
cary.duran
Mesaje: 37
Membru din: 19 Mai 2013, 21:42
Localitate: Pitesti
Contact:

Re: Cum să faci un lup ceh mai prietenos?

Mesaj de cary.duran »

Domnule Tiberiu, nu inteleg de ce va imaginati viata mea degeaba si tot ii dati inainte cu forumul ala expirat pentru mine. Aduceti in actualitate cu fervoare postari de acum 2 ani de care personal ma doare undeva. Aveti nevoie cumva de pavaza ciobanestilor germani? :P Pentru curiozitatea dvs, si eu stau in oras, in Pitesti mai precis, n-am hectare de pazit desi ma amuz crescand cate un ied. Fac asta pentru ca terenul meu de 600 mp e practic o pajiste cu copaci fructiferi.Tapisorul nostru obraznic primit de la soacra, e o "masina" simpatica de tuns iarba. :lol: Ba chiar stau intr-un cartier select dar din nefericire am ca vecini si o familie de tigani. Vecinii mei au toti caini de paza(ciobanesc mioritic, caucazian), garduri inalte si sisteme de alarma. Pai cam toti suntem ciudati aici :lol: Dar vedeti, societatea in care traim e lipsita de calitati morale si spirit civic. Asa ca nu prea vrem sa avem nici o umbra de "regret" cand e vorba de familie.Atata paguba cu declaratiile la politie. Noi am facut padoc Tanei si ne-am schimbat masina cu un ford break ca sa putem iesi cu ea in excursii asa incat sa stam toti confortabil.Normal ca vad ca membri de familie pe toti cainii mei, n-am nevoie de tanc in curte, dvs chiar nu vreti sa pricepeti ca singura mea opinie a fost ca un caine considerat utilitar ar trebui antrenat sa ramana asa. Poate ar trebui sa va intrebati de ce unii dispretuiesc lupul ceh?! Pai eu zic ca tocmai de aia, ca nu mai are nici un fel de "caracter" in mana unora, a ajuns doar "un motan' de casa. Tana mea are acum aproape 1 an, nu 3 luni, dar daca v-ati pricepe la caini, ati vedea ca "stofa'" se vede de cand sunt mici, da, exact de pe la 3 luni : http://www.caini-ham.ro/63Testul.Campbe ... .caine.htm. Eu n-am avut posibilitatea sa imi aleg din cuib catelusa , era unica disponibila. Ma bucur ca am luat de la doamna Fock are caini extrem de frumosi , am vazut personal si una cu stofa excelenta numita Nuka care mai e si inrudita cu Tana mea. In rest, totul e chestie de educatie. Continuati sa confundati socializarea pe strada cu apararea teritoriului propriu. Unde dai si unde crapa. :D Treaba dvs. cum va cresteti cainele, eu doar mi-am expus opinia mea complet diferita de a dvs.Putin iritat cred ca sunteti dvs, nu eu. Nu cred ca v-am jignit pe undeva.Cred ca ar trebui sa cititi mai mult despre cainii utilitari ca sa vedeti ca nu sunt "tancuri", sunt caini care au un scop. Scopul acesta ii face fericiti fiindca le consuma energia si lor le place mereu sa faca ceva. Daca e ceva nou, cu atat mai bine. Lupul ceh e folosit in alte tari la search and rescue(Italia). E folosit la concursuri de agility,companion la mers cu bicicleta , la cautarea urmei pe un traseu. Toate acestea sunt considerate sporturi care fac placere si cainelui, si stapanului. Unii se chinuie sa il faca si caine pentru concursuri tip obedienta si schutzhund. https://www.facebook.com/groups/548403218503069/ Sa stiti ca toti cei ce isi invata cainele sa muste la manson si sa participe la concursuri au toti nevoie sa fie aparati cu disperare :lol: Daca tot frecventati forumul de ciobanesc german cu atata placere, ati putea sa vedeti exact si cu ce se mandresc majoritatea proprietarilor de caini de lucru sau utilitari sau sa aflati cum se desfasoara un schutzhund :http://en.wikipedia.org/wiki/Schutzhund. In rest, fiecare cu parerile lui. Punct in ce va priveste.
Tiberiu
Mesaje: 13
Membru din: 30 Iun 2013, 22:57

Re: Cum să faci un lup ceh mai prietenos?

Mesaj de Tiberiu »

Nu trebuie sa va simtiti atacata :)...Ar fi mai simplu sa nu mai dati directive generale si pareri subiective in baza unei impresii personale despre o rasa.E o lume libera in care isi creste fiecare cainele cum doreste fara sa aiba mustrari de constinta ca pericliteaza rasa...Eu nu frecventez deloc forumul de ciobanesc german dar cautand despre lupul ceh am gasit nenumaratele dumneavoastra posturi despre catelusa prea prietenoasa la 3 luni :).Ma vad nevoit sa repet : nici pe forumul de ciobanesc german ideile dumneavostra nu s-au bucurat de vreo apreciere,nu vreau sa stiu unde va doare dar poate e timpul sa lasam ideologia offtopic si sa intervenim doar pe subiect.Omul asta a intrebat ce poate face pentru a avea un caine prietenos cu lumea nu cum am putea da inapoi lupului ceh...bla,bla...Vad ca va racaie putin discutia asa ca o sa inchei sedinta asta de offtopic spunand ca parere strict personala ca intr-un oras mai ales aglumerat un caine prietenos si stapanul sau va avea mai mult de castigat decat un caine suspicios asta facand abstractie de copii jefuiti si curti asaltate
Avatar utilizator
admin
Administratorul site-ului
Mesaje: 88
Membru din: 12 Mar 2013, 12:03
Localitate: Galaţi
Contact:

Re: Cum să faci un lup ceh mai prietenos?

Mesaj de admin »

Mulțumesc pentru răspunsuri celor doi utilizatori!

Ideea cu joaca am mai întâlnit-o și în cartea lui Steven R. Lindsay - „Handbook of Applied Dog Behavior and Training, Volume 3 - Procedures and Protocols”

„The most beneficial techniques used for the management of social fear involve some combination of graded interactive exposure, counterconditioning, relaxation, modeling, response prevention, and play. These various procedures facilitate social contact, which serves to disconfirm aversive expectations and encourage more constructive social behavior. Deciding which procedure or combination of procedures to employ depends on the nature of the problem. Perhaps, the most common training pattern used to alter social inhibition and avoidant behavior is to train dogs to sit and accept food in the presence of people under a variety of evocative situations. As the dog's fear is reduced, closer and closer contact and interaction may be attempted. Social fears such as those directed toward visitors and other brief encounters may be facilitated by Fears and Phobias 173 the length of exposures being insufficient to result in relaxation. Typically, persons who are not feared by the dog are those that have spent extended time interacting with the dog during visits. Going for long walks together with an unfamiliar person (a pet walker can be hired for this purpose) can be extremely helpful. The walks must be long enough to habituate fearful responding. Once the dog is showing signs of reduced fear and increased interest in obtaining social contact (food and affection), activities like ball play can be explored as a means to extend socialization efforts. Nebuhr and associates (1977) reported a case involving an "extremely shy and withdrawn" German shepherd that was exposed to interactive play activities as the primary therapy modality. After 2 weeks of patient play therapy, the owner reported dramatic improvement in the dog's behavior, indicating that the dog had become progressively relaxed and "acted like a normal dog" (11).
The use of play in such cases should be considered only after successful exposure efforts. Of course, challenging an overly fearful/ aggressive dog to play with an unfamiliar person would be dangerous and not be very productive. Dogs that are unwilling to play treat social contacts as aversive events. Another possibility is that socially inhibited dogs may lack the necessary skills and confidence needed to play. As already discussed, encouraging a fearful dog to play can promote a more trusting and open attitude toward social interaction. In the case of mild social inhibitions, play (especially in puppies) can be initiated as a starting point, but only if the risk of aggression is negligible. It should be emphasized that not all dogs that show a disinterest in play are fearful; often such dogs are unresponsive because of underlying social irritability or aggressive tensions. Prompting such dogs to play may evoke aggression. Dogs exhibiting social aggression with fear should be appropriately restrained with a muzzle-clamping head halter or muzzle, as needed for secure control.”
(Steven R. Lindsay - „Handbook of Applied Dog Behavior and Training, Volume 3 - Procedures and Protocols” - 2005 Blackwell Publishing)

[Citatul este destul de lung pentru a păstra contextul și poate fi de ajutor altor internauți]

Și în consecință am aplicat-o și dă roade. Problema este că mai trebuie să și găsești străini dispuși să se joace pentru că mi-a cunoscut toți prietenii și cine-i este străin ei deopotrivă-mi este și mie.

Referitor la părea d-nei cary.duran trebuie să menționez că și soția este cam de aceeași părere cu dumneavoastră. Vreau ca Arys să fie mai prietenoasă pentru că-mi doresc să se simtă relaxată în prezența oamenilor, în oraș, în aglomerație, să o plimb fără lesă, să stau fără grijă că ar putea face vreo prostie (nu neapărat să muște deoarece de fiecare dată când nu-i place de cineva ocolește, latră doar dacă nu are posibilitate să se refugieze). Acum este relaxantă în aglomerație și nu mai am probleme, merge calmă lângă mine, nu trage și lesa face o buclă în formă de U. Toate bune până se sperie de câte ceva și devine neliniștită, trage, vrea să scape din locul acela, se uită în toate părțile și este foarte tensionată. Ceea ce vreau să spun este că această stare nu-i este confortabilă nici ei și nici mie.

Este adevărat ce spuneți dumneavoastră că este o rasă pentru muncă, a fost creată pentru paza frontierei, unde caracterul lui Arys ar fi fost de folos deoarece acolo trebuia să simtă și să anunțe orice intrus. Ca de obicei, problemele nu sunt la câine ci la stăpân. Am luat câine de companie, la oraș o rasă foarte energică care se simte bine în mediul rural… și tot așa… Noi am greșit și ea suportă consecințele.
cary.duran scrie:Nu consider ca a fi neprietenos cu strainii, reprezinta o problema de comportament, ci invers.
Și asta mai ales în contextul caracteristicilor specifice rasei. Dar, după cum spunea Maria Mihăiță în „Psihologie și psihopatologie canina” fiecare apreciază asta în funcție de nevoile sale și de ceea ce-și dorește de la câine. Părerile dumneavoastră, care mai mult par contradictorii decât sunt în esență, nu fac altceva decât să confirme acest lucru.

„Normalitatea psihică reprezintă o necesitate în relația de coabitare mai mult pentru proprietar, el apreciind normalitatea psihică a câinelui în concordanță cu trebuințele sale, ca stăpân. Prin urmare, termenul pare cel puțin ambiguu, atunci când este aplicat la specia canină.” (Maria Mihăiță, „Psihologie și psihopatologie canina”, Ed. Didactica si Pedagogica, 2011)

În ceea ce privește mesajele offtopic pe mine personal nu mă deranjează, dar sunt un deserviciu calității forumului. Utilizatorii caută conținut în concordanță cu titlul topicului, fapt pentru care postările offtopic am să le mut în altă parte.

Numai bine!
Daniel
Scrie răspuns