Arys

Despre comportament şi problemele legate de acesta. Cu ce probleme de comportament v-aţi confruntat la căţelul dumneavoastră sau ce surprize plăcute v-au făcut?
Avatar utilizator
admin
Administratorul site-ului
Mesaje: 88
Membru din: 12 Mar 2013, 12:03
Localitate: Galaţi
Contact:

Arys

Mesaj de admin »

În comparaţie cu Amur, Arys este destul de diferită – şi doar sunt fraţi.
  • Mersul cu maşina este o plăcere. Dacă se plictiseşte sau e obosită cere sau se urcă singură în maşină;
  • Nici ea nu prea pierde ocazia să se tăvălească în mizerii (balegă, peşte, noroi, chiar şi materii fecale) mai de curând văd că preferă iarba proaspăt tunsă şi o încurajez;
  • Este înnebunită după apă. Se bagă şi cu capul în apă. Ca aici şi chiar mai adânc. Imagine
    Tot aşa, la baia în cadă stă destul de liniştită dar nu-i încântată;
  • Cu vânătoarea stă cam la fel. Încă nu a omorât nici un animal şi mă bucur pentru asta. Totuşi nu cred că ar vâna la propriu, pentru ca am văzut-o cum a făcut la un pui de pasăre neajutorat – nu putea să zboare. La mirosit, când mişca se dădea înapoi, se tot apropia şi tot aşa. Am stat foarte atent să nu-l rănească cam un minut, după ce s-a plictisit, l-am luat în mână să-l duc în curtea lângă care eram, curioasă l-a mai mirosit o dată şi l-a lăsat;
  • Comenzile le execută cam la fel. Încerc să fiu mai ferm cu ea şi văd că apleacă din cap la culcat, dă urechile pe sparte şi nu prea-mi place, dar tot în stilul ei la face. Pentru un „şezi” îi ia o secundă.
  • Nu escaladează, eu cred că nu-şi doreşte să iasă din curte şi avem un gard, vai de mama lui, de 1,5m înălţime. Stă în curte numai când suntem noi acasă şi nu cred c-o interesează să plece de lângă noi.
  • Până pe la 10-11 luni a cam stricat prin casă. A ros de vreo 10 ori, nu tare dar cât să zgârie sau să strice aspectul lucrurilor. Am lăsat-o singură progresiv, acum am ajuns la 7 ore. Îi mai lăsăm oase să-i dăm de treabă. Am mai dat pe unde a ros cu soluţii amare. Acum e bine, dar încă mai avem emoţii. :-)
Numai bine!
Daniel
Zamolx
Mesaje: 6
Membru din: 26 Aug 2013, 20:27

Re: Arys

Mesaj de Zamolx »

Superbe fotografii. Bravo.
In general este un caine deosebit de frumos.
Eu am in prezent un ciobanesc "aproape" mioritic (un mioritic mai mic -25 kg la 2 ani- pe care l-am gasit puiut in fata portii), si as vrea sa am si un ciobanesc cehoslovac. Inca mai studiez... :)
Pana acum ma sperie doar escaladarea gardurilor si rosul pomilor fructiferi din curte. :?
Avatar utilizator
admin
Administratorul site-ului
Mesaje: 88
Membru din: 12 Mar 2013, 12:03
Localitate: Galaţi
Contact:

Re: Arys

Mesaj de admin »

Zamolx scrie:Pana acum ma sperie doar escaladarea gardurilor si rosul pomilor fructiferi din curte. :?
Nu trebuie! Am să fac referire la numai comportamentul lui Arys și cred că un alt câine mai echilibrat și care beneficiază de un tratament asemănător se va comporta cel puțin la fel de bine.
  1. Noi avem un gard la curte, vai de mama lui, înalt doar de 1,50 și nu l-a sărit nici o dată. (http://merior.ro/gallery/v/ArysOfCeahla ... ewsIndex=2 gardul este cât prima parte, de jos, a porții) În ultimul timp nici nu prea-și dorește să iasă în curte. Preferă să stea în casă sau mai stă tolănită în casă și cu botul afară, cu ușa întredeschisă. Cred că nu este disperată să evadeze sau să iasă afară pentru că este scoasă minim 4-5 ore pe zi – 1 ora dimineața restul seara. Afară este plimbată la pas, dresaj, joacă cu alți câini, desensibilizare la străini. Poate pare cam mult, dar ea beneficiază de acest tratament deoarece este nesigură în preajma străinilor și se sperie încă de anumite lucruri (perdele fluturând la unele geamuri, zgomotul de la bătut covoare…). De ceea mare parte din timp este vizată tratamentului acestor deficiențe. Dresajul pentru dezvoltarea capacității de concentrare asupra stăpânului, joaca să obosească suficient pentru eliminarea surplusului de energie înaintea expunerii la stimuli, plimbarea la pas reprezintă desensibilizare, disciplină și tot așa… De ceea m-am pronunțat mai sus cu sintagma „un alt câine mai echilibrat”.
  2. Referitor la rosul copacilor se rezolvă foarte simplu: Îi pui la dispoziție alte obiecte (din lemn) pe care să le roadă, îl încurajezi să le roadă pe acestea imediat după ce îl cerți că a ros ce nu trebuie. Noi am făcut așa și am mers foarte bine chiar dacă am făcut greșeli la început (i-am dat să se joace cu o pereche de sandale și papuci de-ai noștri – de, doar este primul câine): Dacă rodea copacul o certam și-i ofeream alternativa să roadă bețele sau jucăriile ei din lemn, dacă rodea ceva din piele tot așa schimbam cu o jucărică de-a ei tot din piele, și tot așa înlocuiam cu jucării din același material și așa a învățat că nu are voie să roadă alte lucruri. Acum are un an și șapte luni, dar cam de la un an și ceva s-a liniștit atât de mult încât majoritatea timpului petrecut în casă (în curte nu cred că acumulează mai mult de o oră pe săptămână) doarme sau stă de veghe tolănită fără să facă nimic, maxim, doar să ne urmărească pe noi prin casă sau să privească afară.
Numai bine! Și bine ați venit pe forumul nostru!
Daniel
Avatar utilizator
ceahlauwolves
Mesaje: 56
Membru din: 12 Mai 2013, 17:48
Localitate: Ceahlau - Neamt
Contact:

Re: Arys

Mesaj de ceahlauwolves »

admin scrie: Nu trebuie! Noi avem un gard la curte, vai de mama lui, înalt doar de 1,50 și nu l-a sărit nici o dată.
Asta pentru ca sunteti niste stapani norocosi din punctul acesta de vedere. In general femelele stau mai mult pe acasa, iar faptul ca o plimbati des, plus CEL MAI IMPORTANT, faptul ca locuieste in casa (cehii adora compania, adora sa stea in casa, eventual si pe o canapea a lor), o determina pe Arys sa stea linistita. Dar, intr-adevar, asta depinde in primul rand de temperamentul cainelui si apoi de atentia care i se acorda (dresaj, plimbari, etc).

admin scrie: Acum are un an și șapte luni, dar cam de la un an și ceva s-a liniștit atât de mult încât majoritatea timpului petrecut în casă doarme sau stă de veghe tolănită fără să facă nimic.
Cam asta este lupul cehoslovac - un caine linistit si echilibrat (daca i s-a oferit atentia si dresajul cuvenit in copilarie). Dar, intr-adevar, primul an de viata poate fi un cosmar pentru unii stapani :).
Zamolx
Mesaje: 6
Membru din: 26 Aug 2013, 20:27

Re: Arys

Mesaj de Zamolx »

Primul an de viata al cainelui este un cosmar pt stapan (din anumite puncte de vedere - roade tot ce nu trebuie ) pt majoritatea raselor. Dar daca nu este mai incapatanat decat ceilalti caini, asa cum am citit, poate o scot la capat... :)
In plus, gardul meu are 1,8 pana la 2 metri. Deci un pic mai bine.
Dar vreau sa-l tin in curte, nu in casa. Actualul meu caine intra doar ocazional in casa. Si ne cheama mereu in curte la joaca. Uneori pot sa ies la el , alteori - nu. Asta nu este un motiv pt el sa fuga. Il plimb cat de mult pot pe afara, pe jos sau cu bicicleta, il las liber sa alerge pe camp (stam la marginea localitatii si este o zona mai izolata) Dar in nici un caz nu pot sta 4-5 ore cu el pe afara.
Dar s-ar putea sa aibe alta reactie un lup cehoslovac...
De acea ma documentez temeinic inainte de a lua unul.
Avatar utilizator
ceahlauwolves
Mesaje: 56
Membru din: 12 Mai 2013, 17:48
Localitate: Ceahlau - Neamt
Contact:

Re: Arys

Mesaj de ceahlauwolves »

Zamolx scrie: In plus, gardul meu are 1,8 pana la 2 metri. Deci un pic mai bine.
Ca inaltime este in regula. Trebuie sa ai grija sa nu ai nimic depozitat in apropierea lui de care s-ar putea folosi pentru a escalada (sunt foarte destepti si ingeniosi). Cel mai sigur functioneaza gardul cu partea superioara inclinata spre interior.
Dar vreau sa-l tin in curte, nu in casa.
Asta este in regula. Sunt caini care se adapteaza foarte bine la curte, fac paza teritoriului in general din instinct, dar daca se lucreaza putin si prin dresaj este si mai bine.
Daca mai aveti un catel cu care sa-si imparta timpul si preocuparile cu atat mai bine.
In general sunt caini care se ataseaza foarte tare de stapan si doresc sa isi petreaca cat mai mult timp impreuna cu acesta, de aceea sunt mai fericiti in casa (pentru ca au compania stapanului si evident confortul ... :)). Asta nu inseamna ca ar sta numai in casa toata ziua. Se simt la fel de bine si in curte, suporta foarte bine schimbarile climatice (respectiv ploaie, vant, zapada, mai putin caldura ...).
Daca il tineti in curte, intr-adevar trebuie sa ii acordati cateva ore (dar nu neaparat 4-5 pe zi, ci sunt de ajuns si 1-2) si astea le puteti include intr-un program comun (plimbare, joaca sau pur si simplu stat impreuna).
Scrie răspuns