Amur - poate prea prietenos

Despre socializare, probleme de socializare. Cât de prietenoşi sau de suspicioşi sunt Ciobăneşti Cehoslovaci. Cum aţi făcut socializarea şi cât aţi insistat pe această latură educaţională? …
Avatar utilizator
Andrei
Mesaje: 31
Membru din: 20 Mai 2013, 12:35

Amur - poate prea prietenos

Mesaj de Andrei »

Vazand exemplul lui Daniel si Alxdava, am decis sa scriu si eu un mic "CV" pentru Amur.

Socializat a fost din prima clipa cand a terminat schema de vaccinare, atunci l-a cunoscut pe primul lui prieten, cu care in prezent nu prea se mai joaca din prisma diferentei de talie si a eventualelor "accidente" care pot sa apara in joaca.
Stati linistit, inca se mai saluta la gard din cand in cand. Poza e facuta cand avea Amur aproximativ 3 luni.
IMG_0076.JPG
Pe masura ce a mai crescut si-a schimbat si prietenul cu care se joaca in mod regulat, din fericire este de aceasi talie si aceasi varsta, asa ca amandoi au avut de invatat unul de la altul chit ca sunt diferiti ca si caractere.
556949_463145377054936_2068680940_n.jpg
De ce am zis in subiectul topicului ca este poate prea prietenos? Fiindca desi era latrat si marait de maidanezi uneori, el cauta joaca iar ei cautau sa il capseze. Amur nu a initatiat niciodata "confruntarea" ci a fost mereu cel care s-a aparat, si chiar daca am cautat sa evit confruntarile si am reusit asta aproape mereu, exista un caz izolat cu un maidanez care s-a crezut spartan si saracul a pierdut lupta prin abandon, sau mai degraba fuga de la locul..."accidentului".
In parc, la fel, cuvantul de ordine este joaca, si socializeaza cu toti cainii, mai putin cei mici pe care stapanii ori ii iau in brate ori cauta sa ne ocoleasca cat mai mult. Oamenii au impresia ca nu ii dau de mancare lu Amur si o sa le manance pufosenia.
Ce nu imi place este ca uneori se urca pe caini si cauta sa ii... "cotzaie", cum a patit si Tana la pitesti, scuze Cary :)

La capitolul oameni, sta treaba altfel, pe strada este prieten cu toata lumea, daca ii vorbesti pe un ton prietenos si dai de inteles ca ai intentii pasnice, poti sa il mangai, nu il deranjeaza ci chiar cauta sa se joace cu tine. Mai nasol ca in joaca te mai apuca de maneca, mai iti rupe geaca de piele...cum am patit de altfel :P
Cand e in curte latra la straini, dar la fel, daca se apropie si ii vorbesc prietenos isi schimba atitudinea si se lasa mangaiat prin gard. Cred ca lucru asta se datoreaza si faptului ca e o pustoaica de scoala generala, care in fiecare zi in drum spre scoala sau casa se opreste la gard si se joaca cu el minute in sir. Daca totusi persoana straina se 'da" la el, si din gestica intelege ca e agresiv, va raspunde prin latrat DAR nu il va ataca daca acesta intra in curte, ci va latra in continuare la el de la o distanta sigura. Pe mine unul, nu ma deranjeaza acest lucru si prefer sa imi fure vreun bun din casa, decat sa pateasca el doamne fereste ceva. Lucrurile se inlocuiesc, Amur nu.

Numai bine,
Andrei
Avatar utilizator
admin
Administratorul site-ului
Mesaje: 88
Membru din: 12 Mar 2013, 12:03
Localitate: Galaţi
Contact:

Re: Amur - poate prea prietenos

Mesaj de admin »

Felicitări! Pentru un ciobănesc cehoslovac ai un câine de companie foarte bun. Parcă mă încearcă un sentiment de invidie. :-) It's a joke, of course!

Despre cât de neprietenoasă este Arys cu oamenii am scris aici.

Ea cu alţi căţei s-a înţeles foarte bine până la vârsta de 7 luni, când a început să se ia de viaţa unei femele din parc. Apăruse singurul câine cu care nu se înţelegea şi asta în contextul în care se întâlnea în fiecare zi cu cel puţin 10 câni, o lăsam să se ducă la absolut orice câine. Chiar dacă unii erau mai agresivi tot o lăsam şi făcea ea într-un fel de o dădeau în joacă (se supunea, îl linguşea, se ridica, îl invita la joacă …).

Mai târziu, pe la 10 luni au început să mai apară căţei pe care să vrea să-i „bată”. Nu lasă nici măcar o urmă pe pielea lor dar îi sperie şi aceştia schiaună. Ceea ce observ că aceste probleme le are la pui, şi în special la femelele foarte tinere.

Mă scoate din sărite faptul că se dă la pui când alţi câini îi ocrotesc. Din ce am mai citit înţeleg că doreşte să-i disciplineze. http://dogtrainingcalgary.com/my-dog-is ... ould-i-do/ Totuşi sunt foarte supărat pentru că ea se repede, îi apucă cu gura şi aceştia ţipă, intervenim, o pedepsim, controlăm căţelul, constatăm că nu are nimic, dar ne-a stricat ziua.

Problema este că nu face cu toţi puii, doar cu o parte dintre cei cu care s-a mai întâlnit – pentru că am începu să-i evităm. Frustrarea vine din faptul că nu reuşim s-o înţelegem, mai ales că situaţiile sunt foarte greu de simulat - pentru că nu vrei să sperii nişte pui care pot rămâne cu sechele toată viaţa - aceştia se pot speria chiar dacă noi o ţinem în lesă.

Numai bine!
Daniel
Scrie răspuns